במשך עשרות שנים בהן מתנהל הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ניטשת מלחמת נרטיבים אינטנסיבית. מאז ומעולם, הייתה הלגיטימיות של חמאס אחד מסלעי המחולקת המרכזיים. פיגועי ההתאבדות הרצחניים של ימי אוסלו והאינתיפאדה השנייה כבר נשתכחו מהשיח וגם ירי הרקטות החוזר ונשנה על אוכלוסייה אזרחית נותר לכל היותר כנושא שנוי במחלוקת. עכשיו, נראה שהפשעים נגד האנושות שנעשו במסגרת המתקפה הברברית על יישובי העוטף ב-7 באוקטובר, טורפת את הקלפים. אך המתקפה שתכנן ארגון החמאס בקפידה לאורך תקופה ארוכה, לא באה לידי ביטוי רק במישור הצבאי, אל מול התפנית הדרמטית הזו בדעת הקהל העולמית, מתבצע מאבק עיקש גם באמצעות כלי התקשורת.
תגובה מתמדת לתקשורת הישראלית
עם למעלה מ-1,400 הרוגים במתקפה, מניין הרוגים שלא נשמע בתולדות העם היהודי מאז השואה, שכללה מעשי התעללות ועינויים אכזריים חסרי תקדים במסגרת הסכסוך, ומעל ל-222 חטופים, התדמית של חמאס כ"ארגון מיליטנטי" לגיטימי או כ"לוחמי חופש", מתערערת באופן ניכר. הארגון קשוב לתקשורת הישראלית ומגיב לה באופן רציף. כך למשל, עם הידיעה על פתיחת מושב הכנסת הראשון, נורו רקטות לכיוון ירושלים. כמו כן, התבצע ירי לכיוון נתב"ג במהלך ביקורם של נשיא ארה"ב ביידן ושל קנצלר גרמניה שולץ.
בעוד שבימים הראשונים לאחר הטבח, הוצפו הרשתות החברתיות על ידי המרצחים עצמם בסרטונים מזוויעים המציגים לראווה ואף בגאווה את מעשיהם, מן הרגע שהתחוור לחמאס היקף הזעזוע העמוק שפרסומים אלו גורמים והשפעתם על דעת הקהל, הסרטונים הוסרו ואף יצאה הצהרה כי מדובר ב"פייק ניוז". מאותו רגע, חמאס השקיע את רוב מאמציו בבניית מצג הומניטרי.
תיאום תקשורתי מול גופי חדשות עולמיים
ניכר כי חמאס וגופי תקשורת ערביים גדולים בעולם, כמו אל ג'זירה, מנהלים תיאום מסרים באופן שוטף. כך למשל, הדיווח של משרד הבריאות בעזה כי בית החולים אל אהלי הופגז על ידי חיל האוויר הישראלי פורסם בכותרות הראשיות באל ג'זירה כמעט בזמן אמת. עם זאת, גם לאחר שהוכח כי בית החולים נפגע עקב שיגור רקטות כושל של הג'יהאד האיסלמי, על אף ראיות חד משמעיות, אל ג'זירה וגופים עיתונאיים אחרים בעולם הערבי טרם הסירו את הידיעות הכוזבות. המלחמה על הנרטיב ניכרת במאמציהם של חמאס ועל אף ההוכחות החד משמעיות לחומרת המתקפות על ישראל ומספר החטופים האדיר שבידיה, נראה שהמאבק על האמת עדיין לא הוכרע.
שימוש באזרחים כקלף מיקוח
בימים אלו, מפזר צה"ל מפזר כרוזים בעזה ואף פונה ישירות אל האוכלוסייה העזתית בשיחות טלפון ודרך אמצעי התקשורת ודוחק בהם לרדת אל דרום הרצועה כדי לא להיקלע להפגזות חיל האוויר. על אף היענות גבוהה של הציבור העזתי, כ-50% מן התושבים טרם התפנו. ממשל החמאס מונע בכוח התפנות תושבים, משתמש באיומים ובמקרים מסוימים אף מחזיר אותם בכוח לצפון הרצועה לאחר שהתפנו על מנת להשתמש בפגיעות באוכלוסייה האזרחית כמיצג תקשורתי.
מן העבר השני, ככל שהביקורת העולמית על חטיפת האזרחים גוברת, מנסה החמאס להציג עצמו כבעל סנטימנט הומניטרי ומשתמש גם בחטופים הישראלים ככלי משחק תקשורתי. כך למשל, שוחרר פרסום בו מדווחת אחת החטופות כי היא מקבלת טיפול רפואי ובנוסף, שוחרר מספר זעום של חטופות. מחוות ריקות אלו, אמנם, הן חלק בלתי נפרד מהאסטרטגיה התקשורתית הצינית של חמאס.